kaukokaipuuta ja opiskelijaelämää Lontoossa

perjantai 27. toukokuuta 2011

Vastauksia

No niin, nyt olen saanut vastattua lähettämiinne kysymyksiin - niitä tulikin ihanan paljon! Toivottavasti nämä ovat avuksi ja antavat uutta tietoa! Lisää toki saa kysyä jos tulee vielä mieleen.

Maastricht, Hollanti ja opiskelut



Ja sitten millaisena koit Hollannin ja Suomen kulttuurieron? Tapahtuiko sulle jotain hassuja kulttuurikömmähdyksiä tai "noloja" juttuja kulttuurierojen takia?

Yllätyin Hollannin ja Suomen välisten kulttuurierojen määrästä. Hollantilaiset ovat suomalaisia paljon eloisempia ja sosiaalisempia, ihmiset pulpattavat koko ajan ja esimerkiksi bussissa kaikki tuntevat tietävän toisensa sen perusteella että juttua tulee vieruskaverin tai takana istuvan kanssa vaikka tuskin välttämättä edes ovat nähneet toisiaan ennen. Toisinaan nolotti jos joku ystävällinen vanha rouva tai herra alkoi juttusille hollanniksi ja juttu vain jatkui vaikka väliin yritti sönköttää että ei puhu hollantia. Usein vanhemman väen englanninkielen taidon eivät riittäneet pidemmälle jutusteluun mikä oli ehkä hiukan harmi. Ja joskus tuotti vaikeuksia lausua hollanninkielisiä paikannimiä esimerkiksi bussikuskille kertoessa, kerrankin jouduin toistamaan nimen varmasti viitisen kertaa ennen kuin kuski hoksasi minne oikein halusin päästä.

Itekin olen just menossa opiskelemaan Maastiin syksyllä, ja käytännön jutuista olisi ihana kuulla. Esim oliko sun mielestä helppo tutustua muihin opiskelijoihin?

Muihin opiskelijoihin on helppoa tutustua, kun on vain avoin ja ennakkoluuloton asenne. Itse koin suurimman osan oman  tiedekunnan ihmisistä niin erilaisiksi (alankin ollessa väärä) joten koin hieman vaikeuksia löytää yhteistä säveltä heidän kanssaan, tosin ihania poikkeuksiakin löytyi. Ryhmäkeskusteluissa tutustuu kivasti ihmisiin ja samoin tietysti opiskelijatapahtumissa.

Lopettiko paljon porukkaa kesken? 

Meidän kurssilta lopetti edellisenä vuonna kuulemma lähes n. 50% eli melko hurja osuus. Ensimmäinen vuosi onkin rankka ja vähän "boot camp"-henkinen jossa kukin voi kokeilla rajojensa ja taitojensa kestävyyttä.

Millaiselta PBL tuntui? 

PBL eli Problem Based Learning tuntui aluksi hieman pelottavaltakin, koska keskustelun kulkuun liittyi paljon tarkkoja sääntöjä ja tunnilla piti muistaa paitsi säännöt myös itse asiasisältö josta keskusteli. Tuntui aluksi todella oudolta että opiskelijat opettivat toisiaan opettajan sijaan, mutta tapa on minusta todella inspiroiva ja asiat jäivät todella päähän kun niistä keskusteltiin yhdessä. Töitä piti todella tehdä, koska keskustelutilanteessa ei pärjännyt jos materiaalit oli lukematta. Kurinalaisuutta vaaditaan, jotta saa pysyttyä mukana. Yleisesti ottaen PBL on mielestäni tehokas tapa oppia ja sopii erityisesti opiskelijoille jotka haluavat osallistua ja antaa oman panoksensa ryhmätilanteeseen ja kaikkien oppimiseen.

Maksoitko lukukausimaksua kerralla vai osissa ja jos lopettaa niin joutuuko maksamaan kuitenkin koko vuoden? 

Maksoin kuukausittaisissa erissä. Lopettaessa ei joutunut maksamaan koko vuotta vaan ainoastaan sen ajan kun on ollut rekisteröityneenä yliopistoon. Kannattaa siis "kirjautua ulos" yliopistosta heti jos lopettaa siellä opiskelun että maksettavaa ei kerry ylimääräistä.

Mulle tuli mieleen, että oletko kertaakaan katunut päätöstäsi lopettaa opiskelut Hollannissa tai oletko kaivannut sinne takaisin? :)

Olen toisinaan katunut päätöstäni, mutta juuri tänään muistelin kuinka olin menossa aivan väärään suuntaan omien henkilökohtaisten haaveideni ja arvojeni suhteen joten olen iloinen että huomasin ajoissa lopettaa ja vaihtaa suuntaa. Päätöksestäni lähteä on seurannut niin paljon hyviä asioita ja olen oppinut niin paljon, että suurimakksi osaksi olen erittäin onnellinen että näin kävi. Tosin välillä ikävöin opiskelijaelämää, kavereita ja Maastrichtia kaupunkina mutta juuri täällä ja nyt on niin hyvä että nykyisyys voittaa menneisyyden. :) Hollanti opiskelumaana on tosin tänä vuonakin vaihtoehtona, siitä ehkä lisää myöhemmin!

Itse olen myös kiinnostunut opiskelusta Maastrichtissa, joten olisi kiva tietää, mikä sinun pääaineesi olikaan ja millaisella yo-todistuksella ja päättötodistuksella pääsit sisään yliopistoon?:)

Pääaineeni oli European Law eli opiskelin Englannin, Ranskan, Hollannin ja Saksan lainsäädäntöjä. Hain ihan hyvällä yo-todistuksella ja päättötodistuksella, tosin suurimmassa osassa Maastricht Universityn tutkinnoista ei todistuksella oikeastaan ole sen kummempaa merkitystä kuhan se vain löytyy. Opiskelijoista lähes kaikki siis pääsevät sisään ja ensimmäinen vuosi karsii opiskelijoita koska se on todella vaativa ja esimerkiksi omalla kurssillani viime vuonna tosiaan lopetti puolet ekan vuoden jälkeen. Karsinnan voi tehdä ihan itse jos ei tunnu oikealta alalta tai sitten yliopisto, joka tiputtaa opiskelijat pois tai ekalle vuodelle jos opintopisteitä ei kerry tarpeeksi.



Maastrichtiin liittyen, mihin aikaan koulu ilmoitti siitä et sut oli hyväksytty?

Omalla kohdallani jumitin todistuskopioiden kanssa vähän turhan kauan mikä hidasti valintaa mutta kunhan paperiset todistuskopiot on yliopistolla elektronisen hakemuksen lähettämisen jälkeen, on yliopisto valmis tekemään päätöksen. Yleensä päätös on "conditional" eli ehdollinen siihen saakka kunnes lukukausimaksut on maksettu. Arvelisin että noin kuukausi kuluu elektronisen hakemuksen ja todistuksien lähettelyn jälkeen että yliopistolta kuuluu päätöstä.

Mistä etit kämpän ja avasitko pankkitiliä hollannissa?

Asunnon hommasin yliopiston kautta mikä onnistui todella helposti: hain asuntolapaikkaaa ja parin päivän päästä minulla olikin jo katto pään päällä! Se kävi siis erittäin helposti, mutta yliopiston tarjoamissa asuntoloissa on huonoina puolina kaukainen sijainti sekä korkea hintataso. Suosittelisin siis etsimään kämppää keskustasta tai ainakin kätevän pyörämatkan päästä, tosin silloin täytyy nähdä hieman enemmän vaivaa. 

Pankkitilin avaaminen on kaupungin asukkaaksi rekisteröitymisen ohessa tärkeimpiä asioita jotka täytyy hoitaa paikalle tullessa. Lukukausimaksujenkin kannalta pankkitili on hyödyllinen. Henkilökunta osaa kyllä neuvoa englanniksi ja lähes kaikki opiskelijat tuntuivat käyttävän samaa pankkia. Yliopistokin järjestää ensimmäisinä päivinä pankkitilin avaamisen neuvontaa joten homman pitäisi hoitua kätevästi. Tunnuksia ja korttia tosin joutuu tovin odottelemaan.

Millaiset harrastusmahdollisuudet yliopistolla on? Onko tytöille tarjolla joukkuelajeja ( jalkapallo, salibandy yms..) ?



Yliopistolla on melko paljon etenkin urheiluun liittyviä harrastusmahdollisuuksia. Esimerkiksi löytyy muutamia joukkueita, itse tosin en niistä sen tarkemmin tiedä muuta kuin että tasokas tyttöjen rugbyjoukkue löytyy jossa on ainakin muutama suomalaisvahvistuskin mukana. Osa urheilujoukkueista on tosin vain hollantia puhuvia mutta esimerkiksi tuossa rugbytiimissä toimitaan englannissa. Kannattaa ottaa selvää tuosta antamastani linkistä!

Ja sit noista lukukausimaksuista, maksoitko kerralla vai erissä? Kuinka paljon sait Kelalta opintorahaa ja rahotitko sun opiskeluja jotenkin muuten ( työ) ?


Maksoin kuukausittaisissa erissä. Rahoituksessa auttoivat opintoraha + asumislisä ja lainantakaus. Muuta suurempaa rahoitusta ei vanhempien satunnaista avustusta lukuunottamatta ollut.

Viimiseks haluisin kysyy vielä et millaset mahdollisuudet Maastiksessa on bilettää?Klubeja ei vissiin hirveesti oo mut pubeja?

Biletyspaikkoja löytyy etenkin pubeista ja kotona järjestettävät pippalot on myös suosittuja. Klubeja ei tosiaan oikein ole. Valitettavasti myös yksi kaupungin vilkkaimmista baareista suljettiin juuri, mutta kyllä sieltä silti biletyspaikkoja löytyy. Yliopiston järjestöt pitävät paljon bileitä ja yliopisto järjestää pari kertaa vuodessa suuret teemabileet, jotka on olleet mitä hienoimissa paikoissa (sijainti siis vaihtuu aina) ja teemoina mm. black & white, rantateema, viidakko ja kuulemma seuraava on museo/taide-teemainen.

Lontoo ja au pairina oleminen

En tiedä oletko jo selittänyt, mutta miten päädyit juuri Britteihin ja Lontooseen au pairiksi alunperin?



Mikä on ultimate lemppari paikkasi Lontoossa ja miksi?

Tämä on yllättävän vaikea kysymys, koska mulla ei ole oikeastaan mitään tiettyä lempparipaikkaa. Tykkään niin monesta  paikasta täällä. Mutta jos yksi ultimate lemppari pitäisi valita niin se on varmaan Primrose Hill tai sitten Covent Garden. Ensiksi mainittu on ihana kukkula lähellä Regent's Parkia josta näkee kauas Lontoon keskustaan. Covent Garden  puolestaan on tunnelmaltaan ihana ja jotenkin niin aidon lontoolainen.

Ja yleisesti, podetko koti-ikävää, ja jos, niin minkä laatuista ja miten se ilmenee?

Kumma kyllä, koti-ikävä ei usein vaivaa. Pieniä hetkiä tulee jolloin saattaa olla ikävä jotakuta henkilöä, asiaa tai hetkeä mutta usein arkikiireet ja oma elämä täällä saavat unohtamaan ikävän. Toisinaan myös Skype-hetki auttaa akuuttiin ikävään.

Onko sulla kauhea matkustuskärpäsen purema just nyt vai tekeekö enemmän mieli asettua? 

Tällä hetkellä taitaa vahvimmilla olla asettumisen tarve, sillä haluaisin löytää opiskelijapaikan ja hankkia tutkintoni vielä kun olen nuori. Paheenani on jäädä haihattelemaan ja tekisi toisinaan mieli matkustella vielä vuosi, mutta järki sanoo jo asettumaan. Toisinaan kaipaan kovasti tosin näkemään kauan unelmoimaani Indonesiaa etenkin Balin kohdalta sekä nyt on alkanut myös New York siintää unelmissa.. 


Tulevaisuus



Mitä haluaisit tulevaisuudessa opiskella? Mikä tuntuisi (tällä hetkellä) mieluisimmalta alalta? 

Tällä hetkellä mieluisimmalta tuntuisivat kaksi on/off-vaihtoehtoa: lapsuuden haaveammatti luokanopettaja sekä lukioaikainen uudelleen herännyt haaveammatti psykologi. Lisäksi pari muuta vaihtoehtoa on ollut harkinnan alla muihin mielenkiinnon kohteisiin liittyen, sijoittuen lähinnä humanististen ja valtiotieteiden alueelle. Tällä hetkellä taitaa lopullinen valinta olla eniten kiinni siitä kumpaan kahdesta yliopistovaihtoehdostani pääsen sisälle, niin karulta kuin se kuulostaakin. Mutta uskon siihen että kaikella on tarkoituksensa, joten kumpaan ikinä päädynkään uskon sen olevan lopulta se oikea valinta (niin ainakin kovasti toivon).

Onko todennäköistä että enää ikinä, tai pitkään aikaan, menet takaisin Suomeen asumaan? 

Koskaan ei kai saisi sanoa "ei koskaan", joten vielä en tiedä tulenko Suomeen muuttamaan takaisin jossain vaihessa elämääni. Mitään äärimmäistä Suomi-vastustusta minulla ei ole mutta koen parhaimmaksi tässä vaiheessa elämää nähdä hieman maailmaa ja kokea kun se kerta on nyt mahdollista. Suomi on kuitenkin minulle rakas kotimaa jossa asuu tärkeitä ihmisiä, joten ainakin mielelläni siellä vierailen. Opiskeluni tulen todennäköisesti suorittamaan muualla kuin Suomessa kuitenkin.

Onko tietoa minne päin maailmaa haluaisit seuraavaksi "asettua"?

Haluaisin asettua ainakin opiskeluen ajaksi Lontooseen ja yleensäkin Britteihin. Tämä vain on niin ihana ja kodilta tuntuva kaupunki ja maa. Täällä on mielettömän hienot mahdollisuudet monille asioille mitä haluan tehdä ja opiskeleminen täällä on jo monen vuoden takainen haave. Voisin kuvitella asuvani täällä myös ollessani työelämässä, niin paljon kaupunkiin olen rakastunut!

Ei kommentteja: