kaukokaipuuta ja opiskelijaelämää Lontoossa

lauantai 3. maaliskuuta 2012

Olipa kerran.. pankkitilin avaaminen


Olin kuullut huhuja että Briteissä olisi melkoisen vaikeaa avata pankkitili. Otin kuitenkin haasteen vastaan joulukuussa kun työpaikan saannin vuoksi oli edessä pankkitilin avaaminen. Voi kuinka suuren palan olinkaan puraisemassa..

Joulukuussa marssin siis yliopistoni pankkikonttoriin tilin avaamisen merkeissä. Asiat alkoivat sujua hyvin ja pankkisetä naputteli tietoni koneelle. Olin tietoinen että kyseinen konttori olisi sulkeutumassa muutaman viikon kuluttua säästösyistä lähes kokonaan ja pankkiasiat täytyisi joitaa toisessa saman pankin konttorissa. No, minä laitoin paperit menemään ja toivoin parasta. Samaan aikaan oli myös stressin aiheena pakkaaminen joululomaa varten ja pian koittava Suomeen lomalle lähtö. En sitten ehtinyt kiikuttamaan loppuja papereista konttoriin ennen sen sulkeutumista ja kotiin lähtöä, joten sovimme että hoidan asiat loman jälkeen toisessa konttorissa. Loman jälkeen konttori 2:ssa kävi ilmi että hups, olikin ollut 2 viikkoa aikaa toimittaa paprut perille joten loman vuoksi se aika oli umpeutunut.

Eipä muuta kuin uudelleen pankkiin ja asiat rullaamaan. Minulle neuvottiin että voin avata opiskelijatilin. No, hainpa sitten opiskelijatiliä. Kyseisen konttorin kanssa asointi oli tuskaisen hidasta ja vaivalloista joten kokeilin erästä konttori 3:sta. Sieltä sanottiin että jahas, etpäs olekaan kelvollinen opiskelijatilille koska olet EU-opiskelija. Okei, no tyhjin käsin siis takaisin kotiin ja uutta yritystä. Konttori 4:n kanssa tökkivät asiat myös enkä päässyt sovittuun tapaamiseen töiden vuoksi joten päätin konttorin kaueamman sijainninkin puolesta suosiolla yrittää vielä konttori 2:ssa. No, sieltä sanottiin että haepas opiskelijatiliä. Yritin kysellä että olenko siihen varmasti kelvollinen kun en kuulemma ole. Passinkin tarkastivat ja vakuuttelivat että olet kelvollinen. No, laitoin hakemuksen ja kaksi viikkoa piti odottaa postissa tilitietoja. No, kuinkas kävikään. Odotin 4 viikkoa ja sitten marssin jo vihaisena konttoriin ja sielläpä sitten pitkän odottelun jälkeen selvisikin että hups, enpäs olekaan kelvollinen kansalaisuuteni puolesta opiskelijatilille. Ärräpäät olivat kyllä lähellä ulospurkautumista siinä vaiheessa. Minua kehotettiin lähettämään netissä hakemus basic-tiliä varten. Kun menin konttoriin sitten sitä avaamaan kuten oli käsketty, oli vastauksena ettei sitä sitten voitu avata ennen kuin basic-tilin tiedot olisivat postissa tulleet.. Kokeilin vielä konttori 4:ää jos siellä väki olisi pätevämpää ja pystyisi avamaan tilini mutta eivät voineet. Ohjasivat konttori 3:seen jossa kuulemma voisivat avata samantien. Aikatauluni oli työssä jo olemisen vuoksi kiireinen ja deadline tilitietojen ilmoittamisille kuumotti jo. Sinne siis menin mutta siellä sanoivat vain että kyseiset henkilöt jotka näitä tilejä avaavat eivät nyt satu olemaan töissä tänään.

Tässä vaiheessa kiukusta kiehuen irtisanoin kaiken yhteistyön tämän pankin kanssa ja yritin kahta muuta pankkia joista toisessa oli prosessi liian hankala kiireisen aikataulun vuoksi mutta onneksi ihanan ystävällinen pankin työntekijä neuvoi minut kolmanteen pankkiin jossa kuulemma avattaisiin helposti kansainvälisille opiskelijoille tili. Sinne siis! Muutaman minuutin keskustelun jälkeen minulla oli kahden päivän päähän tapaaminen pankkitilin avaamiseksi. Ja tapaamisessa meni noin puoli tuntia ja tilini oli avattu. Kortti tipahti postiluukusta muutaman päivän kuluttua. Mikä suuri helpotus! 3 kuukautta kestänyt tuskainen vyyhti siis avautui ja nyt pankkitili on toiminnassa!

Sanon siis vinkkinä kaikille Britteihin tuleville opiskelijoille että olkaa tarkkoja pankkitilin avaamisen kanssa ja valitkaa pankkinne kerralla huolella! :)

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mihin pankkiin päädyit lopulta? :)

jemi kirjoitti...

HSBC :) Todella ammattimaista ja huippuystävällistä palvelua siellä!

Anonyymi kirjoitti...

missa olitkaan toissa siella lontoossa? :)

jemi kirjoitti...

Olen töissä yliopiston oppilaskunnan ylläpitämässä päiväkodissa, johon opiskelijat ja työntekijät voivat tuoda lapsensa päivähoitoon.

Elegia kirjoitti...

HSBC on hyvä pankki, meillä on myös se. Pankkitilin saamisen vaikeudesta oli meitäkin varoiteltu, mutta itse asiassa se sujui aika helposti.

Suurin ongelma meillä aluksi oli todistaa, että asumme täällä. Asuimme nimittäin tilapäishuoneistohotellissa ekat pari viikkoa ja koska meille ei ollut tullut postia, oli vaikea todistaa osoitetta. Olisi siis pitänyt joku lasku olla, jossa on nimemme ja osoite.

Jotenkin hassu tapa varmistaa osoitetiedot ja sama juttu muuten oli rekisteröityessä terveyskeskukseen: sielläkin piti vilauttaa laskua, että varmistuvat osoitteesta. :D

Hienoa, että sait lopulta avattua tilin!

Laura kirjoitti...

Joo, silloin kun mä kävin avaamas tiliä niin kävin varmaan viidessä eri pankissa scouttaamas et minkälainen prosessi tilin avaaminen on. Jossain pankeissa se kuulosti niin älyttömän vaikeelta et päivää. Loppuenlopuksi päädyin RBS:n jossa sain tilin avattua helposti ja vaivattomasti ja pankkivirkailijat olivat ystävällisiä.

jemi kirjoitti...

Elegia,

Hyvä kuulla että valinta osui oikeaan. Tosiaan hullua miten paljon sitä osoitetta pitikään todistella. On kyllä saanut huomata että täällä tykätään byroktratiasta. :D

Laura,

Olisi pitänyt kyllä minunkin ensin käydä alustavasti kyselemässä, olisi voinut olla hyvä idea. Harmi että mulla aikataulu oli niin kiireinen että piti valita vaan se mikä oli lähin alussa. Hyvä että sinullakin löytyi lopulta hyvä pankki. :)

Annika kirjoitti...

Hahah, kuulostaa erittäin tutulta. Mä kokeilin muutamaa eri pankkia ja kuuntelin suomalaisten kämppisten kokemuksia siitä kuinka useampi pankki ei antanut tiliä ja lopulta sain ihan äärettömän helposti tilin ku menin vaan oikeeseen pankkiin, ku olis heti tajunnu! Mut se ei kyl ollu HSBC koska kuulin että sieltä ei olis saanu pankkikorttia jos on vaan opiskelija täällä.. :)

jemi kirjoitti...

Annika, Oi ei sama rumba siis läpikäyty sielläkin. Kuulemma pankkitilin saanti on tehty täällä tosi vaikeaksi inflaation takia. Eivät anna tilejä tuosta vaan. Mikä on kyllä tavalliselle talliaiselle ihan turhaa. :D

Hyvä että tili lopulta löytyi sinullekin! HSBC avaa kansainvälisille opiskelijoille tilejä ja antaa debit cardin myös, en tiedä onko tuo joku uusi sitten mutta näin avasin oman tilini. :)