kaukokaipuuta ja opiskelijaelämää Lontoossa

perjantai 12. marraskuuta 2010

Opiskelusta Maastrichtissa

Tajusin vastikään kun minulta pyydettiin tietoa opiskelusta täällä etten ole juuri kertonut millaista opiskelu oikeastaan on Maastrichtissa. Nyt korjaan erheeni ja esittelen hieman tätä yliopistoani ja tätä kaupunkia.

Opiskelukaupunki

Maastricht University
sijaitsee siis Maastrichtissa, Hollannin eteläosassa Limburgin maakunnassa. Noin Tampereen kokoluokkaa oleva kaupunki on todella kansainvälinen, jo sen vuoksi että se sijaitsee kahden maan välissä ja välimatka sekä Belgiaan että Saksaan on todella lyhyt. Tärkein tunnusmerkki Maastrichtille on kuitenkin että EU on saanut täällä alkunsa, sillä Maastrichtin sopimus (Maasticht Treaty) solmittiin nimensä mukaan juuri täällä. Kyseinen sopimushan johti EU:n syntyyn ja Euron käyttöönottoon valuutaksi.

Yliopisto

Maastricht University on keskeinen yliopisto täällä ja se vetää puoleensa opiskelijoita etenkin Saksasta sekä myös Belgiasta. Opiskelujapopulaatio tosin koostuu hyvin monipuolisesta maaedustuksesta. Olen tavannut opiskelijoita lähes jokaisesta Euroopan maasta sekä Aasiasta, Kanadasta sekä Etelä-Amerikasta. Päivittäin kuulee useita kieliä, joista saksa, ranska ja hollanti tosin ovat ne yleisimmät. Yliopistossa on useita tiedekuntia, joista osassa on tarjolla sekä englannin -että hollanninkielisiä tutkintoja.

Yliopistoon pääsee usein suoraan ainakin lukiopohjalta. Haku tehdään Studielink-sivuston kautta. Hakuaika on yleensä kevällä, mutta hakea voi vielä periaatteessa elokuuhun saakka. Poikkeuksena on University College Maastricht, joka järjestää viralliset hakuajat sekä hakeminen edellyttää motivaatiokirjettä, haastattelua sekä kielitestiä. University College Maastricht on siis yliopiston erillinen College, jossa on vapaus valita oma opetussuunnitelmansa melko pitkälti, Maastricht Universityn puolella suunnitelma on tehty valmiiksi ja jokaisen jakson kurssit ovat kaikilla samat. Kolmantena vuonna on hiukan enemmän valinnanvapautta.
Hakemukseen tarvitaan passikopio, todistuskopiot sekä passikuva. Hakemus on melko nopea ja helppo tehdä.

Tiedekunnat
(suluissa esimerkkitutkintoja)

Faculty of Law (mm. European Law)
Faculty of Arts and Social Sciences (mm. European Studies, Arts & Culture)
Faculty of Humanities and Sciences (Social Sciences, Humanities, Life Sciences)
School of Business and Economics (mm. Business, Economics)
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (mm. European Health Studies)

Opetustyyli

Meidän yliopisto on tunnettu Problem Based Learning-opetusmenetelmästään, joka keskittyy ongelmanratkaisuun ryhmäkeskusteluna. Tuttavallisesti PBL on siis käytännössä oppimista keskustelemalla yhdessä erilaisista ongelmista joita sitten ratkotaan. Oppitunnit ovat nimeltään tutoriaaleja ja opettajat tuutoreita. Opiskelijat vetävät yleensä itse keskustelua ja yksi ryhmän jäsenistä on aina ns. puheenjohtaja joka johtaa keskustelua, pitää sen kasassa ja jakaa puheenvuorot. Tuutori on usein lähinnä tarkkailevana osapuolena ja neuvoo tarvittaessa sekä myös alustaa ryhmäkeskusteluja.

Nämä keskustelut koostuvat kahdesta osasta: pre-discussion ja post-discussion. Ensiksi mainittu on siis esikeskustelu jossa meidän kohdalla luetaan yhdessä lakitapaus ja sitten pohditaan yhdessä learning goals, jotka ovat käytännössä kysymyksiä jotka auttavat ratkaisemaan ongelman. Pre-discussion käydään viikon ensimmäisellä tutoriaalilla, joita on siis yleensä kerran viikossa / kurssi. Post-discussion käydään puolestaan toisella tutoriaalilla. Näiden kahden tutoriaalin välissä jokainen tekee itsenäistä tutkimusta ja etsii ratkaisuja ongelmaan. Pre-discussionissa nämä ratkaisut sitten esitetään toisille ja niistä keskustellaan. Luentoja on usein yksi viikossa / kurssi.



Oma opiskeluni

Oma tutkintoni on siis European Law, joka keskittyy Iso-Britannian, Saksan, Ranskan ja Hollanin lainsäädäntöihin. Opiskelu on kokonaan englanniksi ja tämä tutkinto houkutteleekin paljon kansainvälisiä opiskelijoita. Meillä on usein kaksi kurssia samassa jaksossa, joista molemmista on yksi tutoriaali viikossa kurssia kohden sekä yksi luento. Voi kuulostaa vähäiseltä, mutta itsenäistä työskentelyä on paljon. Lisäksi meillä on ollut ihan lukuvuoden alusta saakka myös Skills-kurssi, joka käsittelee käytännön taitoja kuten akateemista kirjoittamista sekä meidän kohdalla lakitapausten selvitystä, artiklojen käyttöä ja analyysia ja muita juristin ammatissa tarvittavia taitoja. Kyseisellä kurssilla saa tehdä melkoisen määrän työtä, kuten kirjoittaa päälle 2000 sanan assignmentteja joka viikko. Nyt ollaan tosin siirrytty rule analysisiin joka on siis käytännössä artiklojen syvällisempää analysointia ja yhdistämistä lakitapauksiin. Artikla jaetaan useisiin osiin ja tämä muisuttaa mielestäni suuresti matemaattista yhtälönratkaisua. ;) Taito on erittäin tärkeä, luonnollisesti.

Lain opiskeleminen on haastavaa, mutta palkitsevaa. Tarvitaan sinnikkyyttä, motivaatiota, intoa ja loogista ajattelua. Aivan aluksi englanniksi opiskelu ja vaikeat lakitermit tuottivat päänvaivaa, mutta tuntuu hurjalta miten paljon jo tässä lyhyessä ajassa on ehtinyt oppia! Akateeminen englanti on alkanut sujua, niin kirjoitus kuin lukeminenkin. Tekniikkaa on opeteltu kovasti ja artikloja jauhettu.

Ensimmäisessä jaksossa meillä oli siis kurssi Introduction to Law and Legal English, joka on erittäin haastava ensimmäiseksi kurssiksi. Se karsiikin opiskelijoita ja moni tajuaa ettei laki olekaan se oma juttu. Kurssilla käsiteltiin joka viikko yhtä lain osa-aluetta, esimerkiksi Contract law (sopimukset), Torts (vahingonkorvaukset jne.).. Kurssi kestää siis 8 viikkoa ja joka viikko oli 2 tutoriaalia. Ensimmäisellä oli "brainstorming" jossa käytiin viikon teemaan liittyviä skenaarioita läpi ja jokainen pienryhmä (noin 3 ihmistä) sai yhden maan jonka lainsäädännöstä tuolla kyseisellä aihealueella täytyi tehdä esitelmä Powerpointilla. Yksi pienryhmän jäsenistä esitti sitten tämän koko ryhmän edessä. Lisäksi meillä oli "sanakoe" eli suullisesti käytiin läpi joka viikko 14-16 lakisanaa, jotka meidän täytyi opetella ja itse etsiä selitykset. Kurssi oli todella rankka, mutta siellä kyllä oppikin runsaasti. Opetustyyli poikkesi hieman perinteisestä PBL:stä, sillä keskustelut olivat tuutorin johtamia ja osa niistä käytiin pienissä ryhmissä koko ryhmän sijaan.




Nyt minulla on kaksi kurssia, Comparative Government (käsitellään siis perustuslakia, hallintoa jne.) sekä Comparative Contract Law (sopimukset). Molemmat ovat siis vertailevia kursseja, kuten aiemmin mainitsin me keskitytään tiettyjen Euroopan maiden lakiin ja sama linja jatkuu muillakin kursseilla. Tosin poikkeuksiakin on, esimerkiksi Governmentissa opiskellaan myös USA:n lainsäädäntöä. Tutoraaleilla noudetataan PBL:ää ja opiskelumateriaaleina toimivat readerit, joissa on kokoelma materiaaleja tai vain yksi teksti joissa on tietoa aihealueista. Lisäksi meillä on käytössä suurensuuri kirja joka on kokoelma artikloja jotka ovat olennaisia juuri meidän kursseilla ja tuon kirjan on toimittaneet meidän yliopiston professorit ja tuutorit. Tuota paksua opusta saa siis kanniskella mukanaan ja sieltä plarataan artikloja aina tutoriaaleissa.


Vapaa-aika

Opiskelu vie suuren osan ajasta, mutta vapaa-ajalle on onneksi myös tarjontaa. Yliopistolla on useita opiskelijajärjestöjä ja urheilumahdollisuuksia. Löytyy vähän jokaiselle jotain, draamakerhoa, tanssiseuraa, sisaruskuntaa, kansainvälistä opiskelijajärjestöä.. Urheilulajitkin ovat monipuolisesti edustettuja.

Olen itse mukana UNSA:n toiminnassa, joka on siis United Nations Student Assosication. Käytännössä se on yliopiston oma aktiivinen YK-opiskelijajärjestö joka osallistuu kansainvälisiin delegaatioihin ja koostuu monesta komiteasta.

Maastrichtissa on muutamia baareja, jotka eivät ole mitään moderneja klubeja vaan enemmänkin opiskelijoiden hengauspaikkoja. Tunnelma on kuitenkin parhaimmillaan katossa ja tämän kokoisessa kaupungissa tuttuihin törmääminen on taattu. Yliopisto järjestää myös jonkin verran juhlia, esimerkiksi Mix & Mingle-nimisen juhlan joka on yhteinen kaikille tiedekunnille. Myös tiedekuntien opiskelijajärjestöt pitävät iltamia yms.


-----------------------

Huh, nyt olen kirjoittanut jo luullakseni ne perusasiat.. Mutta kysymykset ovat erittäin tervetulleita! Toivottavasti annoin hieman käsitystä millaista täällä on opiskella ja mitä kaikkea lain opiskelu täällä sisältää.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Todella haastavilta vaikuttaa opiskelut, varmasti aika erilaista kuin Suomessa. Mihin tuolla tutkinnolla voi työllistyä?

Miten itse hait sinne, oliko pääsykokeita vai vain todistus ja opiskeletko maisteriksi vai bacheloriksi?

Anonyymi kirjoitti...

Heippa !

Olen tällähetkellä lukion abiturientti, eli uusiin kouluihin haku olisi tiedossa keväällä. Olen jo pidemmän aikaa haaveillut ulkomaille opiskelemaan lähtemistä. Minua kiinnostaisi hirveästi opiskella esim. psykologiaa tai matkailualaa englanniksi tietysti, mahtaakohan Maastrichtin yliopistossa olla tämäntapaisia opiskelumahdollisuuksia?

Olen siis tosiaan pitkän pähkäilyn jälkeen päätynyt, että Hollantiin olisi kivointa lähteä. Oppiiko kielen nopeasti ja kuinka pärjää aluksi, vaikkei puhuisikaan sanaakaan hollantia? Löytyykö ystäviä helposti, ettei tarvitse yksin olla? Olisi tosi kiva kuulla sun kokemuksia siitä ajasta kun lähdit sinne opiskelemaan. Minä nimittäin tiedän, että haluan enemmän kuin mitään lähteä, mutta jännittää ja pelottaa vain kovasti, miten haaveeni toteuttaminen onnistuu. Iso askelhan se on.

Jos jaksat tai kerkiät, olisi tosi kiva saada jotain rohkaisevia vinkkejä tai miten sulla meni silloin aluksi siellä, miten löysit asunnot jne., miten opiskelupaikan haku ja muut järjestelyt muuton kanssa meni? Oliko alussa vaikeaa uudessa vieraassa ympäristössä, yksin jne.?
Mulle saa lähettää sähköpostia: mmaija92@gmail.com
olen kolunnut netistä lävitse keskusteluja ja blogeja, mistä voisin poimia vinkkejä ja neuvoja asiaan liittyen, joten olen enemmän kuin kiitollinen jos jaksat vastata :-)

Jemi K kirjoitti...

Anonyymi 1:

Tällä, ja suurimalla osalla koko yliopiston tutkinnoilla, voi työllistyä erittäin laajalle alueelle. Minusta pitäisi tulla Bachelor of European Law ja sillä ei suoraan ole valmis juristi välttämättä, riippuen vähän omista taidoista ja vähän tuuristakin. Voi löytää heti hyvän oman alan työn tai sitten esim. erikoistuvan maisterin kautta suuntautua tietylle osa-alueelle, esim. sopimusoikeuteen jne. Uraa voi alkaa rakentaa kiinnostuksen mukaan vaikkapa politiikan suuntaan jos haluaa ja työllistyä voi muillakin aloilla kuin oikeudenaloilla. Tätä tutkintoa mainostetaankin sellaisena joka antaa kattavan perustiedon Euroopan maiden oikeustieteistä ja antaa valmiudet vaikkapa tutkijan tai legal journalistin uraan jos niin valitsee.

Opiskelu on rankkaa, mutta kiinnostavaa ja hyvällä tavalla haastavaa. PBL on työtä vaativa opiskelumetodi mutta oppiminen keskustelemalla on ainakin omasta mielestäni erittäin inspiroivaa ja tehokastakin.

Jemi K kirjoitti...

Vielä Anonyymi 1:lle,

Hain tänne tuon mainitsemani Studielink-sivun kautta, jossa haku tehdään täytämällä hakulomake ja lähettämällä myöhemmin netin kautta todistuskopiot, passikuva jne. Pääsykokeita ei Maastricht Universityn puolelle ole (ellei joissain lääketieteen opinnoissa sitten ole, ne ovat tosin hollanniksi), mutta poikkeuksena on University College Maasticht, jonne on haastattelu ja motivaatiokirje.

Anonyymi 2:

Mukava kuulla että Hollanti opiskelumaana kiinnostaa. :) Voin suositella kyllä tänne tulemista!

Maastricht Universityssä psykologiaa voi valitettavasti opiskella vain hollanniksi. Tosin University College Maastrichtin puolella (yliopiston alainen erillinen College joka keskittyy humanistisiin, luonnontieteisiin ja sosiaalisiin tieteisiin) voi opiskella psykologiaa englanniksi. Osoitteessa www.ucm.nl löytyy lisätietoa. Matkailualan tutkintoa yliopistosta ei löydy valitettavasti.

Maastricht on niin kansainvälinen, että yliopistolla kuulee enemmän saksaa ja toisinaan ranskaakin kuin hollantia. Joten ainakaan kavereiden saamiselle kielen taitamattomuus ei missään nimessä ole este. :) Yliopisto on mielettömän kansainvälinen ja omaa suuren opiskelijakannan mm. Saksasta ja eteläisempikin Eurooppa on aika hyvin edustettuna (Espanja, Italia) joten englannilla aikalailla kommunikoidaan. Kavereita on muutenkin helppo löytää, riippuu tietysti omasta aktiivisuudesta mutta tutoriaaliryhmät ovat aika pieniä n. 14-20 ihmistä joten siellä tutustuu aika helposti myös.

Kaupungilla asioidessa hollantia puhumaton pärjää myös, suurin osa puhuu englantia. Tosin alussa välillä tuntui hankalalta asioida kun kaikki oli hollanniksi mutta siihenkin tottuu ja kyllä täällä pärjää. En itsekään osaa vielä muutamaa perussanaa enempää. Yliopisto järjestää myös kielikursseja hollannin lisäksi myös monista muista kielistä.

Laitan sinulle viikonlopun aikana sähköpostia ja vastailen enemmän noihin omiin kokemuksiin. :)

l kirjoitti...

Ihanaa että sä jaksat olla innostunut ja kiinnostunut. :) en enää millään pysty näkemään vain yliopiston positiivisia puolia... Varautukaa sis kamalaan administration ongelmiin myös. ;)

Linkkaan tähän postaukseen kunhan jaksan, oli nimittäin sen verran kattava postaus. :)

Miia-Maria kirjoitti...

Millaiset lukukausimaksut siellä Maastrichtin yliopistossa on? Kiinnostaa ihan uteliaisuuden vuoksi, kun itsekin opiskelen ulkomailla:)

Jemi K kirjoitti...

juneglooms: No nyt olin jossain yltiöpositiivisessa mielentilassa että unohdin administraatiot. Ei olisi pitänyt, sillä tänäänkin taas niitä vastaan taistelin. :D

Kiva jos oli kattava ja linkitä toki!

Miia-Maria,

Maastrichtissa maksaa opiskelut 1,672 euroa / lukuvuosi :)

Emmi kirjoitti...

Millainen pohjakoulutus sinulla on? :-)