kaukokaipuuta ja opiskelijaelämää Lontoossa

tiistai 16. marraskuuta 2010

Vielä vinkkejä..

Olen tosi iloinen viime kirjoituksen innokkaasta vastaanotosta. Kiva että tänne opiskelemaan tulosta kiinnostuneita on noinkin monta. :)

Mieleen tuli vielä muutamia vinkkejä ja ajatuksia jotka voisivat olla hyödyllisiä jos harkitsee Maasricht Universityyn hakemista. Lähinnä keskittyen siihen hetkeen kun tänne on jo tulossa.

- Asunto kannattaa hoitaa ajoissa. Suosittelen asunnon etsimistä kuukauden tai pari etukäteen, sillä elokuussa on pahin ruuhka ja kämpän löytäminen on lähes mahdotonta. Yliopistokin tarjoaa asuntolamajoitusta, mutta hinta on kalliihko verrattuna varsinaisiin yksityisiin opiskelijakämppiin keskustassa - ja sijaintikin on usein kauempana (itse asun yliopiston asuntolassa n. 3 km keskustasta).

- Kannattaa ehdottomasti osallistua opiskelujen alkua edeltävälle INKOM-viikolle, jolla on lähes ympäri vuorokauden hauskaa ohjelmaa ja kuulemma tosi hulppeita bileitä. Itse tein sen suuren virheen että jätin menemättä, eipä ollut kiva kuunnella jälkeenpäin kavereilta miten hauskaa oli ollut. INKOM tutustuttaa myös opiskelijaelämään ja esittelee runsaasti järjestöjä ja muutenkin vapaa-ajan toimintaa. Ja tietty kavereitahan siellä myös saa aivan varmasti!

- Yliopiston paperihommat ja kaikki mahdollinen byrokratia on välillä melkoisen sekavaa. Tämä oli itselleni järkytys tänne tullessa, mutta kannattaa muistaa että asiat kuitenkin aina järjestyy! Asioista täytyy ottaa melkolailla itsenäisesti selvää. Kannattaa vain ajoissa kysellä miten pankkiasiat hoituu tms. Yliopisto järjestää tässäkin apua - ja onneksi englanniksi. Kannattaa vain olla tiukkana ja näyttää että haluaa asiansa hoitaa ja saada kysymyksiinsä vastauksen. (Tämä on onneksi vain pieni miinus monien plussien seassa joten ei kannata säikähtää).

- Muista avoin asenne. :) Hollanti on yllättävän erilainen maa ja asiat toimivat hiukan eri tavalla toisinaan. Ihmiset ovat melko erilaisia, suorempia ja sosiaalisempia. Kieli on vieras ja jotkin tavat saattavat ihmetyttää. Kannattaa muistaa että maassa maan tavalla! Tunnelma on kuitenkin kansainvälinen ja opiskelijapiireissä sekoittuvat eri maiden kulttuurit keskenään - mikä on mahtava rikkaus! Toki löytyy ärsyttäviä asioita, mutta niitä löytyy ihan kaikkialta jos ne haluaa huomata.

- Hanki pyörä! Kaikki ajavat pyörillä, joka paikkaan. Hollanti ei turhaan ole pyörien luvattu maa. Pyöriä välittävät pienet putiikit suhteellisen edulliseen hintaankin, mutta elo-syyskuussa täytyy olla melko nokkela että saa ruuhkan keskellä pyörän kohtuuhintaan. Toki kaverinkaverilla saattaa aina olla pyörä myynnissä. Liikenteessäkin on pyörille hyvät olosuhteet, usein ihan omat pienet pyörätietkin.

- Nauti! Opiskelijaelämä on rankkaa, mutta palkitsevaa. Uusi kulttuuri on välillä ihana ja välillä outo, koti-ikävä saattaa yllättää ja kielen taitamattomuus turhauttaa. Kannattaa kuitenkin muistaa nauttia, sillä Maastricht on kaunis kaupunki ja opiskelijaelämä täällä on kivaa! Maastricht ei ole suurkaupunki, mutta kumma kyllä tuntuu olevan aina täynnä ihmisiä. Shoppailumahdollisuudet ovat loistavat, tänne tulevat lähikaupunkien asukitkin viikonloppuisin shoppailemaan. Zara, H&M, Vero Moda ja kumppanit löytyvät. Ihania ruokapaikkoja on monia ja ulkona syömiseen on ihania mahdollisuuksia. Maastricht on erittäin kaunis, vanha kaupunki jossa on ihanaa vanhan aikaista tunnelmaa. Ja vähän väliä jossain soi kirkonkellot. Parhaimmillaan kaupunki vilisee ihmisiä, opiskelijoita pyörineen ja etenkin nyt jouluvalojen asetuttua monille keskustan kaduille on tämä ihanan kotoisa kaupunki.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kysyisin vielä, että millaisilla papereilla esim. juuri tuota eurooppalaista lakia pääsee opiskelemaan? :o en löytänyt yliopiston sivuiltakaan muuta mainintaa vaatimuksista kuin ylioppilastutkinnon...

Jemi K kirjoitti...

Sisään pääsee suoraan jos on paperit lukiosta. Ensimmäisenä vuonna karsitaan opiskelijoita, sen vuoksi opiskelu on alusta alkaen vaativaa. Karsinnan tekee lähinnä opiskelija itse, jos sattuu huomaamaan ettei ollutkaan oikea ala. Yleensä toiselle vuodelle jatkaakin vain noin puolet.

Joten jos yliopistotutkinto on taskussa ja lähettää tarvittavat lomakkeet yliopistolle, on paikka melko varma. :)

Anonyymi kirjoitti...

Monta oppilasta teidän luokalla on? Kuinka paljon koulua on viikossa tunteina tai onko joka päivä?
Ja onko varma, että pääset suoraan jatkamaan maisteriksi vai joudutko hakemaan uudestaan ja miten se menee?

Anonyymi kirjoitti...

niin ja teitkö jonkun kielitestin? oliko pakollinen sinne pääsyn kannalta? IEFL tai TOEFL?

Jemi K kirjoitti...

Anonyymi: Meillä ei ole luokkia, tai edes pysyviä ryhmiä. Jokaisella kurssilla ryhmät ovat erit. Yleensä yhdessä ryhmässä on noin 14 ihmistä, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Kielitestiä ei Maastricht Universityn puolelle tarvitse tehdä minun tietääkseni millekään kurssille, mutta University College Maastricht (yliopiston sisäinen erillinen College jossa opiskellaan tieteitä, humanistisia ja sosiaalisia aineita) vaatii jomman kumman noista kielitesteistä. (www.ucm.nl)

Anonyymi kirjoitti...

Siis paljon makso toi koulu oliko se sen 100 e vuodessa vai puolessa vuodessa?

Jemi K kirjoitti...

Lukukausimaksut ovat 1,672 euroa vuodessa.