Eilen vielä olin yksi niistä lukuisista tämän asuntolan auringonpalvojista jotka nauttivat lämpöisestä auringosta. Ainakin neljältä eri parvekkeelta raikasi musiikki ja tunnelma oli aika letkeä vaikka itse syvennyin tort law:n aina niin kiehtovaan maailmaan.. Mutta fakta että sen pystyi tekemään t-paidassa ja shorteissa keskellä lokakuuta (no, eilen vielä ainakin), sai sivut kummasti kääntymään.
Koin tänään sitten taas tuskaisia hetkiä kirjaston uumenissa ja surkeana katselin kuinka aurinko paistoi kauniisti ikkunan toisella puolella kun istuin nenä ruudussa kiinni vääntämässä lausetta toisen jälkeen. Enkä ole todellakaan ainoa joka tuskaili juuri tämän tort law-esseen kanssa, sillä useampi kaveri oli vääntänyt sitä eilen aamuyöhön. Ja meillähän oli luento heti aamulla klo 8.30..
Maastricht on mielestäni lähes kauneimmillaan aamuisin. Tänäänkin kun bussi lipui sillan yli ja aurinko heijastui kauniisiin vanhoihin taloihin, oli näky huikean kaunis. Täällä on nyt ruska kauneimmillaan. Olen kyllä ehdottomasti syksyihmisiä, tai ainakin tykkään tästä vuodenajasta todella paljon.
3 kommenttia:
Moi! Löysin blogisi muutama päivä sitten ja lähes KILJUIN RIEMUSTA. Olisi niin paljon kysyttävää sinulta kaikesta. Lähden muutaman viikon päästä Sydneyyn kymmeneksi kuukaudeksi ja ensi syksyksi (2011) hain opiskelemaan, kyllä, Maastrichtin yliopistoon, juurikin ELS-linjalle. Täytin tänä vuonna 18 ja opiskelen tällä hetkellä Tukholman yliopistossa, mutta ihan näin pohjoinen sijainti ei vain nappaa. Toivon että voisit vastata muutamaan kysymykseen, koska olen blogisi perusteella tosi kiinnostunut mielipiteistäsi ja kokemuksistasi! :)
Ensinnä yksi tosi tyhmä kysymys - vaatiiko Maastrichtin yliopisto yo-todistukset käännettynä (virallisella kääntäjällä) englanniksi? Millaisilla arvosanoilla hait? Minulla on LLLEE paperit, enkku&pitkä ruotsi&psykologia L, kemia&äikkä E. Pääseekö niillä kuinka varmasti? Ensivaikutelmasi siitä kuinka vaativaa opiskelu on? Työtä ilmeisesti riittää, esseitä ynnä muita, mutta jääkö kunnolla aikaa olla ystävien kanssa, juhlia ja elää? Pystyykö tekemään töitä samalla? Onko dutch kauheaa, ymmärtääkö siitä mitään? :D Onko siellä paljon suomalaisia? Minkä ikäisiä ihmisiä siellä enimmäkseen opiskelee, onko ryhmäkoot isoja? Onko opiskelu kiinnostavaa? Ja tärkeimpänä: mitä tykkäät olla siellä? Olen käynyt kerran Hollannissa ja kerran Luxemburgissa ja menetin näiden perusteella sydämeni keskieuroopalle, enkä varmasti saa sitä takaisin! Etenkään, kun luen blogiasi ja katselen ihan mielettömiä kuvia sieltä Maastrichtista!! :)
Vielä yksi kysymys: osaatko yhtään arvioida kuinka vaikeaa Sydneystä on saada töitä.. ihan mutu-tuntumalla siis. Kahvila, jäätelöbaari, yökerho tai vastaava. Kokemusta asiakaspalvelusta on ikäisekseni melko paljon. Paras tapa varmaan mennä vaan kiertelemään ja tarjoamaan CV:tä vähän kaikkialle? Onko australialaiset niin rentoja kuin väitetään? Siis no worries jne. :D
VOI JEESUS kun haluaisin kysyä sinulta kaikkea ja tietää kokemuksistasi niin Australiassa kuin Hollannissakin! Sain melkein sydänkohtauksen kun huomasin että jollakin on niin samanlaiset suunnitelmat kuin itsellä. Kaikkea hyvää sinne Maastrichtin syksyyn! Toivottavasti kerkeät jossain vaiheessa vastaamaan ainakin osaan kysymyksistä:)
<3,
Iiris
Hei Iiris!
Onpa huikea sattuma todellakin että noin samanlaiset on suunnitelmat. Australian suhteen voin sanoa että se maa on sen verran upea että uskon edessäsi olevan hieno seikkailu! :)
Maastrichtiin hakiessa on siitä todella onnekkaassa asemassa että useimpiin tiedekuntiin, ESL mukaanlukien, ei ole keskiarvorajaa. Esimerkiksi ESL:ään otetaan ilmeisesti kaikki sisään ainakin lukiopohjalta.
Todistuksista minun kohdallani ainakin vaadittiin sekä suomenkieliset alkuperäiset että käännetyt versiot kuitenkin todistamaan aiemmista opinnoista. Koska todistusten ja muiden asiapapereiden lähetys tehdään netin kautta ja sieltä voi vain yhdet kappaleet lähettää per todistus, voi olla että pyytävät postitse alkuperäiset niiden käännettyjen lisäksi.
Opiskelu on melko vaativaa mutta se on oikeustieteellisen kohdalla melkolailla jo oletettavissakin, tosin itseni työmäärä kieltämättä hiukan yllätti. Jos on lukiossa oppinut hyvän lukutekniikan niin ei pitäisi hätää olla.
Täytyy kuitenkin varautua siihen että me aloitettiin aika "kylmiltään" eli suoraan mentiin asiaan ekalla viikolla ja heti alkoi esseiden kirjoitus.
Tehtäviin ohjeistus on myös melkolailla opeteltava itsenäisesti, luentoja on todella vähän (ekoilla kursseilla 1 kpl/viikko) mutta tutoriaaleja on sitten muutama per viikko. Opiskelu on melko itsenäistä kuitenkin vaikka ryhmissä paljon työskennelläänkin. Esitelmiä ja esseitä on todella runsaasti jo heti alussa. Pahimmillaan on ollut kahden 3000 sanan esseen deadline samalla viikolla + esitelmä ja lukemisia montakymmentä sivua. Lakienglantia opetellaan myös ahkerasti mikä on hyvä juttu sillä alussa lakisanat tuntuu tosi vaikeilta englanniksi ja lakiteksti muutenkin.
Tutoriaalit eli ryhmätunnit on tosi inspiroivia ja mielenkiintoisia. Usein meillä on uuden aiheen ekalla tunnilla "brainstorming" eli tutustutaan uuteen aiheeseen ideoimalla ja tutustumalla lakitapauksiin. Tokalla tunnilla on esitelmät jotka jokainen ryhmä on tehnyt aiheesta. Meillä on ollut tällä ekalla johdantokurssilla joka viikko uusi aihe, esim. Tort law, property law jne. Haastavaa tästä tekee että joka aiheen kohdalla opetellaan sekä Englannin, Hollannin, Ranskan että Saksan lakisysteemi. Opeteltavaa siis riittää.
Maastricht on tosi kiva kaupunki ja (onneksi) ihan täynnä opiskelijoita jotka ovat lähes enemmistö täällä. Tunnelma on todella kansainvälinen ja päivittäin kuulee sekä ranskaa, hollantia, saksaa kuin italiaakin. Vaihtareita Aasiasta ja muualta kauempaa on myös paljon. Juhliakin riittää viikon lähes joka päivälle ja isoimmat bileet tuntuu olevan aina viikolla. Täällä on monia opiskelijoiden baareja ja kahviloita joten paikkojakin riittää.
Kanssaopiskelijat on siis tosi kansainvälistä porukkaa ja ikähaarukka on ollut useimmiten 18-22 mutta vanhemmissa opiskelijoissa on toki sitten ihan 24 + sakkia myös. Oon ite 22 ja toisinaan porukan vanhimpia meidän ykkösten joukossa.
Meitä ELS:n ykkösiä on varmaan parisataa jo pelkästään. Tutoriaaleissa on tosin vaan noin 10-15 opiskelijaa, ihan hyvä ryhmäkoko. Luennoilla saa sitten olla kaikkien ykkösten kanssa. :D
Meidän tiedekunnan kampus on tosi kiva ja en oo ikinä ollut sellaisessa labyrtintissa ennen. :D meidän faculty on kuin joku Tylypahka oikeasti, jotain hervottomia salakäytäviä löytyy joka puolelta ja oon eksynyt jo monet kerrat siellä. Meillä on myös tosi hyvä kirjasto jossa oikeasti viihtyy ja jaksaa opiskella. Tosi hyvät tilat ja kokoelmat. Ja se on AINA täynnä. Lunchin aikaan on mahdotonta löytää paikkaa. :D Mutta ihan loistava kirjasto, en voi kuin hehkuttaa! Ja siellä on pieni kahvio josta saa monipuolisesti evästä, samoin meidän facultyllä.
Miinuksena pakko sanoa että asiat hoituu täällä aika boheemisti ja esim. mulla katosi todistukset kaksi kertaa matkalla yliopistolle minusta johtumattomana ja jos kysyy student service centeristä jotain asiaa saa viisi erilaista vastausta. :D Mutta oikeasti tämä on tosi kiva yliopisto. Hollannissa tuo "boheemius" ja toisinaan asioiden jumittaminen on ihan normaalia.. koskee monia muitakin asioita kuin yliopistojuttuja.
Australiasta kerron myöhemmin, nyt painaa väsymys jo. :) Mutta jospa tästä selvisi jonkin verran ja lisää saa kysyä aina!
Lähetä kommentti