kaukokaipuuta ja opiskelijaelämää Lontoossa

tiistai 23. helmikuuta 2010

Merkkejä australialaistumisesta

Australiassa on tullut asusteltua nyt 11 kuukautta ja seikkailurikas vuosi lähestyy loppuaan. Lähes vuoteen on mahtunut hurjan paljon asioita että alkaa lähes heikottaa kun alkaa kelaamaan kaikkea alusta saakka. Voin kyllä sanoa että kaipaamani seikkailun sain! Mutta siitä myöhemmin lisää, tällä kertaa listaan asiat joista tunnistaa että täällä tosiaan on jo lähes vuosi asuttu.

Eli, asiat joista tietää että on asunut Australiassa ja Sydneyssä lähes vuoden:

- Vietän paljon aikaa meren rannalla. Ei ole kovin montaa päivää jolloin en olisi suunnannut meren läheisyyteen. Sinne tulee joko mentyä vain oleilemaan ja nuuhkimaan suolaista tuoksua, kuvaamaan tai uimaan. Nyt kesällä rannalla tulee oltua entistä enemmän, tosin talvellakin sinne joskus tuli mentyä hytisemään. Rantakin kuuluu siis oleellisena osana australialaiseen elämäntapaan.

- On ihan normaalia että lämpötilan laskiessa alle +20 asteen alan palella ja otan pitkähihaiset -ja lahkeiset käyttöön. Valitettavasti se suomalaiselle ominainen kylmänsietokyky laskee täällä kun ehtii tottua lähes jokapäiväisiin kolmeakymppiä lähenteleviin plusasteisiin. Muiden suomalaisten kanssa onkin tullut kauhisteltua miten suomalaisen kesän peruslämpötila on täällä jo "kylmä" eikä rannalle ole silloin enää asiaa.

- Olen jo tottunut jatkuvaan meteliin, ei suinkaan liikenteen vaan eläinten. Päivisin papukaijat raakkuvat puissa, sirkat sirittävät heinikossa.. Ja ne papukaijat eivät sitten ole mitään hissuttelijoita, vaan toisinaan jopa raastavat hermoja innokkaalla raakunnallaan. Puhumattakaan öistä, jolloin cicadas-kuoriaiset aloittavat äänekkään konserttinsa ikkunan alla ja kookaburra nauraa kerta toisensa jälkeen. Edelleenkin säpsähdän kookaburran laulu.. öh siis nauruääntä joka todellakin muisuttaa enemmän naurun räkätystä!

- En pidä mitenkään ihmeellisenä että vastakkaisen sukupuolen edustajat liikkuvat ympäriinsä pelkissä surffishortseissa, paikallisesti ihan vain "boardies" ja thongseissa jotka täällä ovat siis varvassandaalit

- Syön päivisin vain kevyen lunchin johon kuuluu esimerkiksi salaatti tai voileipä. Lämmintä ruokaa ei juuri koskaan syödä päiväsaikaan, ainoana poikkeuksena ehkä talvisin keittoruoat.

- Syön todella paljon hedelmiä. Tuoreita hedelmiä on vain niin runsaasti tarjolla, ja ne ovat oikeasti hyviä täällä! Valinnanvaraakin on niin paljon, että ei voi kuin kärsiä päätöksentuskasta kaupan hedelmäosastolla. Söisikö tänään passionfruitia vaiko mangoa.. Myöskin hedelmäsalaatteja tulee syötyä kiitettävästi, yleensä jogurtin kanssa. Nam!

- Tiedän että lähes jokaiset pippalot pitävät sisällään grillausta. Se nyt vain on australialaisten elämäntapa! Onhan sille jo lempinimikin, barbie. (Australialaiset rakastavat lempinimiä) Lukemattomat kerrat olen saapunut juhlapaikalle mukanani makkarapaketti tai pussi sämpylöitä. Täällähän makkara syödään usein sämpylän sisässä grillikastikkeen tai ketsupin kera.

- Olen tottunut siihen että valtaosa ihmisistä on jostain muualta kuin Australiasta. Katukuvassa jokatoinen on kotoisin jostain Aasian maasta tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi Euroopasta etenkin nyt turistikautena. Katukuva on siis todella monipuolinen ja saman päivän aikana saattaa kuulla kymmentä eri kieltä. Kiinan ja eri Aasian kielten lisäksi suomea ja ruotsia on tullut bongattua monet kerrat ja myös saksankieli on melko yleinen.

Ei kommentteja: