kaukokaipuuta ja opiskelijaelämää Lontoossa

lauantai 4. huhtikuuta 2009

Neljäs lauantai

Maaliskuu vaihtui huhtikuuksi ja syksy alkaa päästä vauhtiin täällä Sydneyssä. Tänään on tuulinen ja viileä päivä, eikä auringostakaan ole juuri näkynyt pilkahdusta tälle päivälle. Eilen tosin saatiin nauttia usean sadepäivän jälkeen ihanasta auringosta ja helteestä, joka näin raa'asti arvoiden kipusi lähes kolmeenkymmeneen. Mutta syksy tulee tännekin, sen huomaa siitä ettei uimaan ole päässyt lähes viikkoon ja pilvisiä päiviä on yhä enemmän.

Sydney on tullut yhä tutummaksi näiden kuluneiden viikkojen aikana - ja yhä rakkaammaksi. Tämän paikan alkaa jo tuntea kodiksi. Alkaa tuntea kadut, bussireitit, lähikaupat ja ostoskeskukset. (Tosin edelleen olen välillä hieman hukassa siellä valtavassa ostoskeskuksessa Bondi Junctionilla josta löytyy aina uusia haarautumia ja kerroksia..)

Suurkaupunkielämä on aina isommissa kaupungeissa viihtyneelle mutta pikkupaikassa kasvaneelle kauan toivottua - aina riittää tekemistä ja ihmeteltävää! Olenkin tutustunut ahkerasti Sydneyyn ja eksymisen uhalla harhaillut pilvenpiirtäjien ja valtavien puistojen seassa. Circular Quay upeine merimaisemineen ja nähtävyyksineen on nyt koettu, Manlyyn seilattu lautalla, ihasteltu suuria puita ja hauskoja lintuja Royal Botanic Gardensissa - samoin nähty trendikkään Darling Harbourin seutu ihanine puistoineen ja marketteineen sekä myös China Townin vilske. Ja vielä on niin paljon nähtävää ja koettavaa!



Jotta en nyt vain luettelisi tämän upean kaupungin nähtävyyksiä, ajattelin hieman listailla asioita jotka ovat ihastuttaneet, kummastuttaneet ja niin edelleen.

--

01 Ihmisten puheliaisuus, tyylikkyys, rentous ja ystävällisyys

Tämä ei tosin ollut lainkaan yllätys, sillä tänne tullessa olin kuullut lukuisia ylistyksiä australialaisten rentoudesta ja ystävällisyydestä. Ja myös siitä puheliaisuudesta. Tuntemattomat hymyilevät kadulla, ihmiset ovat sosiaalisia ja kiinnostuneita toisistaan, myyjät kaupoissa kyselevät kuulumisia ja usein juttua riittää enemmänkin. Ulkomainen aksentti muuten herättää useissa ausseissa mielenkiinnon ja yllättävän monen siskon kaima tai muu 'tuttu' on ollut Suomessa. Toki täältäkin löytyy ne kivikasvoiset ja lähes mykät bussikuskit ja kaupan kassat joihin Suomessa niin usein törmää, mutta pääasiassa ihmisten asenne toisiaan kohtaan on erittäin kiinnostunut ja vastaanottavainen. Ja se rento australailainen "no worries"-asenne todellakin näkyy! Ihmiset täällä tuntuvat ottavan elämästä kaiken irti ja tuo edellä mainittu huudahdus kuuluu ympärillä harva se päivä.

Ja ihmiset ovat täällä todella tyylikkäitä! Rantalookin lisäksi ihmiset hallitsevat myös pukeutumisen mm. illan menoihin. Täällä pukeudutaan silloin parhaimpiin, eli naisilla usein juhlavat mekot ja miehillä kauluspaidat ja puvunhousut. Tämä hämmästyttää edelleen! Ihmiset ovat tarkkoja ulkonäöstään ja kuntoilevat paljon. Juoksijoita näkeekin etenkin rantaseuduilla runsaasti etenkin iltaisin, päivisin on usein liian kuuma lenkkeilylle, saati sitten juoksemiselle.

02 Upea luonto

Vaikka asunkin kaupungissa, ei täällä suinkaan jää paitsi luonnon ja eläimistön ihmeistä. Värikkäät papukaijat raakkuvat eukalyptuspuissa, kaikkialla tuoksuu voimakkaasti kasvit ja puut, koko ajan kuuluu jotain luonnon ääniä kuten papukaijojen ääniä, sirkkojen siritystä.. Joskus öisin havahtuu kookaburra-linnun hurjan kuuloiseen käkätykseen.




03 Meri

Okei, tämä pitäisi laittaa kai tuonne luonto-kohtaan, mutta haluan ihan välttämättä omistaa ihan oman numeron merelle. Nimittäin meri on jostain syystä aina kiehtonut minua. Vaikka joskus lähes pelkäsin vettä, meri ja sen elämä ovat aina olleet minulle kuin jokin mystinen arvoitus. Minulle tulee merta katsellessa aina jotenkin pieni olo, ja herää kaipuu nähdä mitä siellä loputtomiin jatkuvan meren "takana" on, saati mitä se itsessään sisältää.

Meri antaa myös paljon mahdollisuuksia. Aalloissa hyppiminen on todella hauskaa puuhaa - ja tarkoitus olisi surffilaudankin päälle tässä joku hetki nousta vaikka se sitten vaatisikin rahan lisäksi suurta päättäväisyyttä. ;)

04 Kulttuuritarjonta

Haha, tulipas virallisen kuuloinen otsikko. Mutta musiikkia, teatteria, tanssia ja valokuvausta suorastaan palvovana ihmisenä en voisi asua paikassa jossa ei voisi kokea ja tehdä mitään kulttuurijuttuja. Tällä viikolla testasin jo Sydneyn livemusiikitarjontaa Metro Theatrella, joka on hieman Tavastian tyylinen paikka. Toinen illan bändeistä oli muuten suomalais-ranskalainen duo The Do! Olipa hauska sattuma nähdä kyseinen bändi juuri täällä, toisella puolen maailmaa. Illan toinen esiintyjä oli ranskalainen erinomaista elektronista musiikkia tarjoava m83. Metro Theatre paljastui mukavan viihtyisäksi keikkapaikaksi, joten sinne menen mielelläni jatkossakin!

Sydney tarjoaa myös taidetta: Art Gallery of New South Wales sekä lukuisat muut pienemmät galleriat ovat taiteen ystävien saatavilla useimmiten maksutta!

05 Monipuolisuus

Sydney on oikea kulttuurien sulatusuuni, länsimainen ja aasialainen kulttuuri elävät sopusoinnussa keskenään. Täällä on upea valikoima aasialaista ruokaa - saatavilla on ruokaa lähes mistäpäin Aasiaa tahansa. Etenkin Sydneyn useilla toreilla ja marketeilla monikulttuurisuuden huomaa: vihannes -ja hedelmämyyjät tarjoavat mitä erikoisempia vaihtoehtoja ja esimerkiksi China Townista löytää thaimaalaisia supermarketteja ja muuta jännittävää.

Sydney tarjoaa uskomattoman laajan valikoiman myös urheilumahdollisuuksia, onhan tämä oikea urheiluparatiisi! Rugby, soccer, tennis, surffaus, purjehtiminen.. You choose! Jo lukuisien rantojen tarjoamat mahdollisuudet ovat lähes rajattomat!

--

Tässä kaikki tällä erää, kuvablogi päivittyy taas piakkoin joten stay tuned!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mites, ootko pääasiassa vielä lomaillu ja kierrelly nähtävyyksiä vai ootko myös ollu töissä? Mites se työnhaku on sujunut, löytyykö helposti paikkoja ja pärjääkö palkalla?

nella kirjoitti...

apua mahtava blogi! miten ikinä uskalsit lähteä yksin?! mä haluaisin myös mutta en tiedä miten uskaltaisin? kerro siis, onko syytä pelätä:D oliko aksenttia vaikea ymmärtää, entä onko se jo yhtään tarttunu?
kerro vähän vielä tosta miten päädyit tonne, siis working holiday viisumista. miten sun työkuviot? ootko nyt jossain töissä vai mitä?

Jemi K kirjoitti...

Anonyymi,

Olen työskennellyt nyt nannyna täällä. Nähtävyyksiä olen kierrellyt myös ja työnhaku sujui hyvin. Palkalla pärjää kyllä, säästin Suomessakin jo tätä varten joten ihan hyvin on mennyt senkin suhteen. Olen nyt pääsiassa täällä Sydneyssä ollut, ja täällä todennäköisesti koko vuoden pääasiassa asun.

nella,

Kiitos! Kyllähän se vaati rohkeuden keräämistä ja uskoa siihen että haaveista voi tulla totta, mutta täällä sitä nyt ollaan.. Ei ole syytä pelätä, kunhan vain on miettinyt etukäteen jo "perustan" eli työnhaun ja asunnon etsimisen jne. Ja että on valmis asumaan vieraassa maassa kaukana kotoa, yksin.

Aksentti on tosi kiva! Sitä on välillä hiukan hankala ymmärtää, jos puhuja lausuu oikein perinteisen aussimaisesti. Mutta kyllä siitä pääasiassa selvää saa. ;) Tarttunut ei hirveästi vielä ole omaan puheeseen, mutta toivottavasti jonkin ajan kuluttua huomaa jo vähän enemmän aussiaksenttia. Joidenkin sanojen kohdalla jo vähän huomaa edistystä.

Working Holiday-viisumilla tänne tulo oli pitkäaikainen haave. Sillä siis saa vuoden olla töissä ja matkustella täällä. Viisumin sai kätevästi netistä. Töissä olen täällä, nannyna tällä hetkellä. Tarkoitus myös matkustella hieman mahdollisesti pohjoisessa.

Kysy vain jos vielä tulee jotain mieleen! :)

Johanna kirjoitti...

Vitsi, että tulee hinku päästä aurinkoon ja rannalle!

Oletko jo päässyt siellä kiinni joihinkin harrastuksiin vai miten olet ajatellut paikallisiin tutustumista?

Jemi K kirjoitti...

Johanna,

Tanssitunnit alkavat kahden viikon päästä joten siellä toivottavasti tutustuu. Jonkin verran olen pubeissa ja kaverin kavereiden kautta tavannut paikallisia sekä muun maalaisia ihmisiä. :)