kaukokaipuuta ja opiskelijaelämää Lontoossa

perjantai 2. joulukuuta 2011

Koulutuksen kulttuurieroja


Opiskelualani vuoksi olen törmännyt täällä suuriin kulttuueroihin liittyen koulutukseen. Luonnollisesti eroja löytyy aina päiväkodista yliopistokoulutukseen saakka. Olemme käsitelleet englantilaista perusopetusta paljon luennoilla ja samalla on tullut verrattua sitä suomalaiseen. Lisäksi au pairina ollessa sai nähdä alakouluikäisten koulunkäyntiä käytännössä, niiden pohjalta siis pohdin nyt hieman aihetta.

Eräänä suurimpana erottajana Suomen ja Englannin välillä on yksityiskoulutus, jota Suomessa tuskin edes on. Toki pääkaupunkiseudulla on yksityiskouluja -ja päiväkoteja ja siellä täällä muuallakin, mutta täällä ne ovat erittäin suuressa roolissa. Jako valtion -ja yksityisiin kouluihin on läsnä lähes joka puolella, etenkin Lontoossa. On paljon ns. "huonoja kouluja" joissa opetuksen taso on alempi ja kaikki eivät välttämättä edes opi lukemaan. Usein nämä koulut sijaitsevat köyhillä alueilla joissa perheetkin ovat keskivertoa enemmän työttömyydestä ja vähävaraisuudesta kärsiviä. Vastakohtana ovat puolestaan rikkaiden alueiden yksityiskoulut kiillotettuine opetussuunnitelmineen, joissa korostuu latinan opettelu sekä "korkeakulttuuri" kuten teatteri, ooppera ja musiikki-instrumenttien soitto. Lukukausimaksut ovat pilvissä ja koulujen taso on yleensä sen mukaista - ainakin näennäisesti. Usein yksityiskoulut toimivat myös sisäoppilaitoksina, eli oppilaat asuvat koulun asuntoloissa jopa alakouluiässä. Yksityiskoulutus on herättänyt suurta kritiikkiä Englannissa juurikin sen eriarvoistamisen vuoksi, sillä usein parempitasoinen koulutus nähdään täällä varakkaiden etuoikeutena. 

Toinen merkittävä ero on koulun aloittamisen ikä. Englannissa koulu alkaa useimmiten lapsen ollessa noin 5-vuotias. Sitä ennen lapset ovat usein ensin nurseryssä eli päiväkodissa taaperoikäisinä ja siirtyvät sen jälkeen esikouluun. Oikeaan kouluun mennessä lapset ovat siis noin viiden vanhoja ja usein osaavat jo lukea siihen mennessä. Opetuksessa on toki vielä leikkiä mukana, mutta lapsilta odotetaan paljon enemmän paljon aiemmin kuin Suomessa. 5-vuotiaat saavat usein jo kotiläksyksi luettavaa, joka toimii keinona pitää lukutaidon opettelua yllä. Heidän kuuluu lukea lyhyitä, selkokielisiä kirjoja ääneen kotitehtävään jollekin aikuiselle joka usein allekirjoittaa lomakkeen tehtävän suorituksen merkiksi.

Lisäksi kouluissa lapsilla on yhtenäinen pukeutuminen, toisinsanoen koulupuvut aina ensimmäisistä kouluvuosista paikallisen lukion päättymiseen saakka. Joissakin yksityisissä päiväkodeissakin on ns. "koulupuvut" eli jokin yhtenäistävä vaate. Tytöillä hame on lain mukaan pakollinen ja pojilla on usein puvunhousut neulepaidan tai jakun kanssa. Tytöillä on usein myös neulepaita ja/tai jakku. Kullakin koululla tuntuu olevan omat säädöksensä ja etenkin yksityisten koulujen välillä ne vaihtelevat suuresti.

-------------------------

Kulttuurieroja siis löytyy runsaasti ja niitä on mielenkiinnolla saanut täällä ihmetellä. Toisinaan kyllä saattaa oudoksua tai ihannoida jotakin asioita täällä ihan muutenkin, mutta usein huomaa että ei ne Suomessakaan monet asiat huonosti ole. Ainakaan mitä koulutukseen tulee. Jälleen tuli puheeksi luennolla Suomen Pisa-tulokset ja ilmainen koulutus ja 100 % lukutaito, joka ei täällä ole mikään itsestäänselvyys.

Olisi kiinnostavaa kuulla koulutuksen kulttuurieroja muistakin maista! Kerro jos sinulla on tarina :)

5 kommenttia:

maama kirjoitti...

Heips! Onpas kiva löytää muitakin Britanniassa opiskelevia suomalaisia :) Olen yrittänyt metsästää enemmänkin meikäläisten blogeja mutta ei ole osunut vastaan. Opiskelet siis ilmeisesti jonkinasteista koulutusalaa? Itse olen Bournemouthissa, täällä etelä rannikolla ja aloitin vastikään opinnot ravitsemustieteen linjalla.

Profiilitekstisi on kuin omasta suustani :) On ollut niin levottomat jalat viimeiset kaksikymmentä vuotta(huom. olen 22v.) että ihan hengästyttää. Välillä on hyvä pysähtyäkin.

Kiva blogi sinulla! Tutustun tarkemmin vielä ajan kanssa.

Mukavaa talvea ja joulunaikaa!

Jemi K kirjoitti...

Samoin, mukava aina löytää muita suomalaisia täältä! Bournemouthista en vielä tiennytkään ketään suomalaisia. Lontoossa meitä on aika paljon, meidänkin yliopistossa kymmenkunta. :) Opiskelen kasvatustieteen kandia täällä.

Ihanaa joulunodotusta sinne myös!

Elegia kirjoitti...

Minulle uutta oli se, että noita koulupukuja voi ostaa monista eri paikoista (M&S, Sainsbury jne.). Luulin aina ennen, että vanhemmat tilaavat puvut koululta tmv. Mutta ilmeisesti homma menee niin, että vanhemmat saavat lukukausien alussa listan, jossa on tarpeet (kynistä vihkoihin ja vaatteisiin?) joita lapselle tulee hankkia.

Jemi K kirjoitti...

Tuo oli minullekin yllätys, mutta pitää paikkansa vain julkisten koulujen suhteen. Yksityisissä kouluissa tietääkseni tilataan erikseen puvut. Australiassa koulupuvut hankitaan juurikin tuolla keinolla, eli tilaamalla koulun kautta.

eve_eveliina kirjoitti...

Lukutaidottomuus Britanniassa oli kyllä aikamoinen yllätys, kun siitä tänä syksynä puhuttiin ja kampanjoita lanseerattiin. Ulkomailla opiskelun kautta kyllä huomaa miten hyvin asiat on Suomessa erityisesti koulujärjestelmän suhteen. Hyvä Suomi :)